Indiferent de ce spun ori promit politicienii aflați la putere, un calcul simplu, care nu necesită cine știe ce cunoștințe matematice ori de economie, demonstrează că oricare salariat din economia reală muncește de se cocoșează, mai bine de șase luni pe an, doar pentru a -și achita taxele, impozitele și celelalte contribuții la bugetul de stat și cel local. Evident, cam la aceleași nivel sunt birurile și pentru bugetari, numai că în cazul lor avantajele sunt uriașe în raport cu angajații la patron. Vorbim despre salarii medii mult mai mari, sporuri, bonificații, zile libere, plus fel și fel de tichete, tichețele, vauchere, alocație de hrană și așa mai departe.
Revenind la calcule, un angajat plătit cu salariul minim brut de 3.000 de lei (deci are un venit net de 1.898 lei – atât prin cei 200 lei netaxați cât și prin modificările din OG 16/2022), muncește circa 4,6 luni pentru stat.
Ceilalți angajați din economie, cu excepția celor din construcții, agricultură și industria alimentară, care se bucură de anumite facilități, muncesc 5,2 luni pentru a-și plăti taxele la stat- adică asigurarea de sănătate, contribuția la sistemul de pensii, impozitul pe venit. La PFA sunt trei praguri de venit, dintre care cele care ultimele două presupun contribuții echivalente a 5,4 luni de muncă exclusiv în beneficiul statului.
Pe de altă parte, fiecare are de plătit și taxe și impozite care se constituie în venituri la bugetele locale și aproape tot ce cumpără, cumpără cu TVA de 19%, care nu este decât un impozit indirect. Adică la îmbrăcăminte, curent, gaze, alți 19% merg la stat din valoarea fiecărui bon fiscal ori facturi. La carburanți, alcool și tutun se mai adaugă și accizele! Pe medie, fiecare salariat mai dă astfel la stat cam 1000-1200 de lei pe lună.
Ce primește salariatul la schimb? Păi învățământ de slabă calitate pentru copii, asistență medicală de moare cu zile în spital dacă nu dă șpagă, drumuri pline de gropi, zeflemeaua funcționarilor aroganți! Iar ca bonus are parte de politicieni corupți, mulți nesimțiți de-a binelea și mincinoși, toți laolaltă puși pe căpătuială!
În concluzie, politicienii romani nu se ocupa de oamenii de rând, ba din contră, perpetuează un sistem parazitar, prin care îi taxează la sânge, România având cea mai mare taxa pe muncă, de 50% din salariu.
Au grija propriilor interese și avantaje, a pensionarilor speciali printre care speră să ajungă. Au grija neamurilor și amantelor cărora le tot cresc salariile și inventează locuri călduțe prin fel și fel de agenții și consilii de administrație. Nici vorbă să se preocupe să aibă oamenii de lucru la ei în țară. Să crească economia și numărul de salariați plătiți decent, pentru a putea reduce apoi povara fiscalității. Pentru asta ar trebui să direcționeze veniturile bugetare spre investiții, dezvoltare, infrastructură, atragerea de investiții private. Nu să legifereze și să mențină un sistem batjocoritor la adresa salariaților din “domenii neesențiale”, prin care “esențialii” se pensionează înainte de 50 de ani, cu pensii mai mari decât salariile. Plus că mulți dintre ei mai au și nesimțul de a se reangaja tot la stat, evident. Că doar nu se vor apuca de muncă la vârsta asta…