O acțiune de genul „heirupist” a administrației Parcului Natural Bucegi poate avea ca efect blocarea totală a dezvoltării Stațiunii Turistice Peștera-Padina. Semnalul l- am primit din partea Asociației Turistice cu același nume, care, alături de Consiliul Județean Dâmbovița, reprezintă un vector principal de susținere a acestui proiect major, care ar aduce locuri de muncă și bunăstare pentru mulți locuitori din zona de nord a județului.
Spune președintele Asociației, dl. Valentin Calcan, că toată încurcătura își are originile acum aproape două decenii, mai exact în 2004, când a fost trasată limita Parcului Natural Bucegi, astfel încât aceasta a inclus și zone aflate în intravilanele unităților administrativ-teritoriale Moroeni, Sinaia, Bușteni, Azuga, Moeciu (de exemplu, jumătate din Spitalul Sinaia se află în Parcul natural Bucegi). Prin urmare, Stațiunea Turistică de Interes Național Peștera-Padina se află integral în Parcul Natural Bucegi. Și de aici o problemă și mai încâlcită: dezvoltarea acestui areal trebuie să respecte o dublă “legislație”, adică aceea locală, emisă prin PUZ de către Primărie, dar și Planul de Management al PNB.
În condițiile în care Consiliul Județean Dâmbovița și Primăria Moroeni și-au onorat constant și la timp toate obligațiile, Planul de Management este expirat (din 2018) și nu există prevederi în legislație astfel încât efectele sale să continue până la elaborarea altuia nou.
Întrând în detalii, președintele Asociației Turistice Peștera-Padina, Valentin Calcan, precizează că „problema de fond o reprezintă Zonificarea Parcului , adică delimitarea acelor zone de dezvoltare durabilă (ZDD), unde se pot construi obiective, zone de management durabil ( unde poți să așezi o pătură ca să te odihnești) și zone de interdicție totală.
Pentru ca aceste zone să fie stabilite este nevoie de un STUDIU în care să se arate de ce o zonă este protejată, ce se află acolo, vegetație, faună, etc. Iar un asemenea studiu NU a existat atunci când a fost elaborat primul Plan de Management!”
Mai departe, joia trecută a fost convocată, ca din senin, o ședință a Consiliului Științific al Parcului Natural Bucegi, din informațiile noastre într-o locație cu funcțiuni alimentație publică și de primire și cazare turistică, de către Alexandru Colțoiu, director PNB. Din aceleași surse am aflat că nu au fost prezentate planuri, nu au fost discutate amendamente, fiind o discuție liberă, în care s-a precizat că ministrul Mediului vrea urgentarea elaborării Planului de Management. Extrem de grav, Consiliul Județean Dâmbovița, care a susținut financiar investiții uriașe în infrastructura Stațiunii Turistice de Interes Național Peștera-Padina, nici măcar nu a fost invitat la acea „ședință”!
Așa cum „graba strică treaba”, există pericolul real ca ministrul Mediului să aprobe noul Plan de Management fără a fi incluse și cerințele din PUZ, situație în care practic dezvoltarea stațiunii se va bloca. Nu se va putea construi nimic, așa cum nu se poate nici acum.
În încercarea de a evita un asemenea deznodământ , președintele Valentin Calcan a înaintat o adresă directorului PNB , prin care informează totodată președintele Consiliului Județean Dâmbovița- Corneliu Ștefan, prefectul Claudia Gilia și primarul Comunei Moroeni- Laurențiu Moraru, în legătură cu situația creată.
Dată fiind importanța demersului, reproducem mai jos integral acest document!
Către : R.N.P.-Romsilva ADMINISTRAȚIA PARCULUI NATURAL BUCEGI
în atenția domnului Alexandru Colțoiu – Director,
Spre știința:
Domnului Corneliu Ștefan – Președinte, Consiliul Județean Dâmbovița, Doamnei Claudia Gilia – Prefect, Instituția Prefectului Județul Dâmbovița, Domnului Laurențiu Moraru- Primar, Primăria Comunei Moroeni,
Stimate domnule Director,
Am aflat cu surprindere că săptămâna trecută ați organizat o ședință în localitatea Moroeni la care a fost invitat primarul localității pentru a dezbate noul Plan de Management al Parcului Natural Bucegi, zona județului Dâmbovița.
Am înțeles că au fost discuții libere, fără o propunere din partea Administrației PNB, document de lucru și analiză. De asemenea, Consiliul Județean Dâmbovița, nu a fost invitat și nici reprezentanții Asociației noastre sau alți reprezentanți ai celor care au investiții în Stațiunea Turistică Peștera-Padina.
De altfel am căutat pe website-ul dvs http://www.bucegipark.ro/en/ unde apare că este în construcție și niciun document nu se află în dezbatere.
Reamintesc că primul Plan de management al PNB este expirat din anul 2018 și încercările fostei administrații de a ajunge la un consens cu toate părțile interesate spre a elabora un nou Plan au fost doar de formă, fără o intenție reală în a rezolva gravele probleme apărute în timp.
Am speranța că dvs o să tratați cu maximă responsabilitate elaborarea acestui extrem de important document și o să armonizați atât pozițiile administrației județene Dâmbovița care investește în realizarea unui nou PUZ al Stațiunii de Interes Național Peștera-Padina, al administrației Comunei Moroeni care investește în realizarea noului PUG dar și pozițiile persoanelor private fie ele fizice sau juridice.
Nu se poate să elaborați un document ce va trebui însușit și respectat inclusiv în intravilanul localității Moroeni și mă refer la Stațiunea Peștera-Padina fără consultarea proprietarilor.
Cu ocazia întâlnirilor organizate de fosta administrație a PNB în anii 2018 ; 2019 v-am trimis mai multe amendamente la care, din păcate, nu am primit niciodată răspuns. Avem rugămintea să ne spuneți dacă le mai aveți în arhivă sau, să vi le retrimitem noi.
În încheiere reamintesc faptul că din partea Asociației Turistice Peștera-Padina, SC Grupul Industrial Alea srl ( Hotel Peștera) este membră în Consiliul Consultativ de Administrare al Parcului Natural Bucegi (Ordinul ministrului mediului, apelor și pădurilor nr 653/2016). Din păcate nu ați mai convocat acest Consiliu din anul 2019 !
Cu deosebit respect, Valentin Calcan,
Președinte Asociația Turistică Peștera-Padina
|