Președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului României, Titus Corlățean, salută ceea ce apreciază a fi un prim pas spre restaurarea unui regim juridic corect, nediscriminatoriu pentru Mitropolia Basarabiei. Totodată a remarcat și rolul decidentului politic la guvernare în Republica Moldova.
Senatorul Titus Corlățean și-a exprimat speranța că proiectul de lege inițiat de PAS- partidul de guvernământ de la Chișinău, va fi adoptat și că va continua procesul vizând repararea unei pagini negre împotriva identității românești, inclusiv a celei religioase, în Basarabia, rezultat al politicii odioase a ocupantului sovietic și a succesorilor săi politici de la Chișinău de după declararea independenței Republicii Moldova la 27 august 1991.
„Demersurile de susținere a Mitropoliei Basarabiei, în consonanță cu Patriarhia Română, inclusiv a procesului legitim istoric și juridic de restituire a proprietăților confiscate abuziv în perioada ocupației sovietice (1940-1941) și, ulterior, sub regim sovietic în Basarabia încep să dea rezultate.
Un proiect legislativ depus de partidul de guvernământ PAS de la Chișinău prevede transmiterea cu titlu gratuit către Mitropolia Basarabiei a clădirii fostului Seminar Teologic din perioada interbelică. Practic, este vorba de o retrocedare, sub forma unui alt titlu juridic.
Reamintesc că în perioada ocupației și ulterior regimului sovietic mare parte din cele aproximativ 1090 de biserici parohiale și 30 de mănăstiri au fost închise, vandalizate, profanate, incendiate sau distruse complet, unii preoți au fost torturați sau împușcați, proprietățile confiscate, iar Mitropolia Basarabiei interzisă.
În decembrie 1992 Sinodul BOR a decis reactivarea Mitropoliei Basarabiei, care însă a suferit în continuare mai mulți ani de un tratament discriminatoriu din partea autorităților de la Chișinău, a căror orientare, sub diferite guvernări, a continuat să fie dependentă de Moscova. După condamnarea Republicii Moldova de Curtea Europeană a Drepturilor Omului în decembrie 2001, în iunie 2002, Guvernul de la Chișinău este obligat să înregistreze oficial Mitropolia Basarabiei.
Ca Președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului României salut acest prim pas spre restaurarea unui regim juridic corect, nediscriminatoriu pentru Mitropolia Basarabiei, precum și rolul decidentului politic la guvernare în Republica Moldova. Îmi exprim speranța că proiectul de lege va fi adoptat, iar procesul vizând repararea unei pagini negre împotriva identității românești, inclusiv a celei religioase, în Basarabia, rezultat al politicii odioase a ocupantului sovietic și a succesorilor săi politici de la Chișinău de după declararea independenței Republicii Moldova la 27 august 1991, va continua.”