Vom plăti mai mult pentru RCA, pentru că cineva de la ASF nu și-a făcut treaba cu competență. N-a știut sau, mai grav, nu a vrut să-și îndeplinească atribuțiile așa cum scrie la carte.
Cam asta este principala consecință a deciziei prin care Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), instituția care reglementează piețele de capital, asigurări și pensii private, cu active care depășesc 20 de miliarde de euro, a bătătorit poteca pentru încă un faliment răsunător. După colapsul City Insurance, în urmă cu un an și jumătate, povestea se repetă acum cu Euroins, devenită între timp societatea cu cele mai multe polițe de răspundere civilă auto (circa 2,4 titulari, cu 2,8 milioane de polițe RCA).
„Deconspirat” inițial pe surse, falimentul demarat la Euroins este ultimul dintr-o serie de prăbușiri ale unora din cei mai mari asigurători din România în ultimii 8 ani, care s-au dovedit în final doar niște coloși cu picioare de lut, ca să folosim o expresie consacrată. Pentru români, asta va însemna o explozie a prețurilor RCA, așa cum s-a întâmplat și după falimentele ASTRA și Carpatica, primele societăți ieșite în decor.
Ce înseamnă decizia ASF pentru români? Practic o să plătim și mai mult pentru asigurarea RCA, chit că a fost anunțată o plafonare a tarifelor de referință, la nivelul lunii martie 2022! Asta nu se traduce nici pe departe prim menținerea polițelor la aceeași valoare, din simplu motiv că asiguratorii au destul spațiu de manevră. Plătim deci pentru incompetența și neseriozitatea unora care încasează sute de mii de euro pe an din salarii și indemnizații, fără să fie cine știe ce mari specialiști! Sunt numiți politic iar ASF a rămas în timp una dintre cele mai râvnite sinecuri! De ce am făcut o asemenea afirmație? Pentru că asemenea falimente nu apar peste noapte, dimpotrivă! Indiciile vulnerabilității unor companii de talia City Insurance sau Euroins apar cu cel puțin un an-doi înainte.
Degeaba se justifică astăzi cohorta din subordinea președintelui Nicu Marcu, numit de Parlament, la propunerea PNL, care primește cam 63000 de lei pe lună, echivalentul a aproape 12500 de euro! Au tărăgănat-o doi ani cu controale și amenzi simbolice raportat la gaura de le Euroins! Ca o paranteză, în timp ce mii de șoferi din România au plătit polițe RCA mai scumpe, ca urmare a falimentului City Insurance, cea mai mare companie de asigurări din România, conducerea ASF și-a sporit substanțial veniturile.
Și să nu uităm că, de fiecare dată, a fost nevoie ca firmele de asigurări rămase în piață să plătească și mai mult la Fondul de Garantare a Asiguraților (FGA), cel care preia obligațiile contractuale ale firmei în faliment. Bineînțeles, toate aceste costuri suplimentare vor conduce la explozia prețurilor. Adăugăm aici și stresul la care sunt supuși plătitorii polițelor RCA și nu mai vorbim despre neplăcerile uriașe care vor veni asupra ghinioniștilor care vor fi păgubiți în urma evenimentelor rutiere generate de șoferi cu care au polițe Euroins!