Ca o părere s-a dus primul trimestru dintr-un an preelectoral, premergător a nu mai puțin de patru tipuri de alegeri. Suntem practic spre finalul unui ciclu electoral cu mari probleme, cu răsturnări de situație și repoziționări majore pe scena politică, datorate la început crizei pandemice, apoi pe fondul crizei economice subsecvente și al izbucnirii războiului din Ucraina.
România este stabilă din punct de vedere politic, ceea ce este foarte bine în contextul creșterii influenței naționalismului deșănțat, dar asta nu înseamnă că lipsesc contrele dintre aliați, dimpotrivă. Și asta pentru că miza celor patru scrutine de anul viitor este enormă, decisivă chiar pentru viitorul și dezvoltarea țării pe termen mediu și lung. Vorbim despre un exercițiu financiar european aflat la început dar și de alocațiile uriașe prin Programul Național de Redresare și Reziliență, care ar putea aduce economia și viața socială pe un drum corect. Este deci nevoie de alegerea unor conducători pregătiți și hotărâți în același timp să facă treabă și nu de oportuniștii care ne-au dus de atâtea ori într-o fundătură.
Cum este o temă de interes, pe măsură ce se apropie alegerile cresc în frecvență și cercetările sociologice cu caracter electoral și, mai de curând, până și casele de pariuri au deschis cotațiile pentru cursa prezidențială din 2024.
Nu este prima dată când se întâmplă așa ceva și este încă un semn că începe cursa pentru alegerile prezidențiale! Politicienii sunt cu gândul la voturile de anul următor, iar casele de pariuri au început deja să coteze potențialii candidați. Deloc surprinzător, listele sunt dominate de potențiali candidați social-democrați, sau susținuți teoretic de PSD, cum este Mircea Geoană, cotat cu cele mai bune șanse.
Nu stăm acum să facem portretul secretarului general adjunct al NATO, omul pe mâna căruia PSD a pierdut două rânduri de alegeri și pe care Iliescu l-a etichetat drept „prostănac”. Cota lui Mircea Geoană – 2,5X, îl creditează cu șanse duble față de următorul pe listă, actualul premier Nicolae Ciucă – 5X. Are și el bube în cap dar nu mai rele decât ceilalți posibili competitori.
Urmează, în ordine, Marcel Ciolacu – 7X, Alexandru Rafila – 10X, Laura Codruța Kovesi – 11X și George Simion – 13X.
Mai departe, este poezie, pentru că nu-și închipuie nimeni că Emil Boc va lăsa Clujul pentru mocirleala de la București ori că doamna Gabriela Firea ar da vrabia din mână…
În concluzie, lucrurile încep să se înfierbânte dar competitorii, aceia care vor fi, nici măcar n-au ajuns la vestiare, d-apoi să se alinieze la linia de start. Vor mai fi calcule peste calcule, vor fi jocuri de imagine și strategii dar mare minune să avem ceva concret mai devreme de toamna viitoare.