Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița, în parteneriat cu Consiliul Județean Dâmbovița , ADR Sud Muntenia, împreună, cu AMCOR, a organizat Conferința “𝐍𝐎𝐈 𝐒𝐎𝐋𝐔𝐓̦𝐈𝐈 𝐃𝐄 𝐅𝐈𝐍𝐀𝐍𝐓̦𝐀𝐑𝐄 𝐄𝐔𝐑𝐎𝐏𝐄𝐀𝐍𝐀̆ 𝐈̂𝐍 𝐀𝐍𝐔𝐋 𝟐𝟎𝟐𝟑” – 𝐎𝐩𝐨𝐫𝐭𝐮𝐧𝐢𝐭𝐚̆𝐭̦𝐢 𝐝𝐞 𝐅𝐢𝐧𝐚𝐧𝐭̦𝐚𝐫𝐞 𝐢̂𝐧 𝐑𝐞𝐠𝐢𝐮𝐧𝐞𝐚 𝐒𝐮𝐝 𝐌𝐮𝐧𝐭𝐞𝐧𝐢𝐚, fiind abordată o temă de permanent interes, anume accesarea granturilor europene nerambursabile.
Au fost prezenți președintele CCIA Dâmbovița, Valentin Calcan, președintele Consiliului Județean, Corneliu Ștefan, vicepreședintele Luciana Cristea, Liviu Mușat, directorul ADR Sud – Muntenia, experți din cadrul instituției, Petre Luican, președinte AMCOR și reprezentanți ai mai mult de 20 de companii dâmbovițene.
În cuvântul de deschidere, președintele Corneliu Ștefan a scos în evidență susținerea și dialogul permanent cu mediul de afaceri dâmbovițean, colaborarea cu Camera de Comerț, interesul comun fiind dezvoltarea economică a județului, menținerea și înființarea de companii puternice, implicit de noi locuri de muncă. Șeful administrației publice dâmbovițene a punctat și determinarea pentru atragerea unui volum cât mai mare de fonduri nerambursabile pentru susținerea proiectelor publice de infrastructură:
„În cadrul exercițiului financiar 2021-2027, Consiliul Județean Dâmbovița va depune proiecte pe toate axele de finanțare pe care este eligibil. În primul rând va depune două proiecte pentru modernizare drumuri județene, ambele cu o valoare de aproximativ 130 de milioane de euro, câte 65 de milioane de euro de fiecare proiect. Unul este deja în etapa de achiziție publică pentru execuție, anume Târgoviște- Pucioasa, Ocnița- Gura Ocniței-Adânca, până la Cornești, în total 73 de kilometri, prin 24 de localități. Până la sfârșitul anului vom termina proiectul și vom scoate la licitație și modernizarea unui alt drum important pentru Județul Dâmbovița. Este vorba despre DJ 714 Glod-Sanatoriu- Stațiunea de Interes Național Peștera-Padina, un proiect de 65 de milioane de euro. Vă mai dau o veste bună, pe 29 mai vom avea dezbaterea finală pentru aprobarea PUZ-ului Stațiunii Peștera-Padina, după care vom trimite documentul aprobat către toate instituțiile avizatoare. Tot legat de POR, Consiliul Județean Dâmbovița este în fază de achiziție publică pentru domeniul schiabil „Cocora”. Într-o primă fază trebuie să realizăm două pârtii de schi, cu finanțare prin Programul Operațional Regional, iar anul viitor vom scoate la licitație execuția acestor pârtii. Tot legat de turism vom reabilita Tabăra Căprioara și mai avem două proiecte importante, care vizează Curtea Domnească. Valoarea totală a proiectelor pe care le-am gândit pentru finanțare prin Programul Operațional 2021-2027 depășește 200 de milioane de euro. Așa cum am făcut un apel către primarii din Dâmbovița, mă adresez și oamenilor de afaceri, să ne menținem unde suntem astăzi. Suntem pe primul loc în Regiunea Sud-Muntenia la atragerea de fonduri europene. Avem proiecte importante și cred că, pentru prima dată suntem peste județe importante din regiune, precum Prahova și Argeș. Vă asigur de toată susținerea Consiliului Județean Dâmbovița pentru dezvoltarea firmelor și pentru a atrage cât mai multe fonduri europene în Dâmbovița. Împreună cu Camera de Comerț avem datoria să dezvoltăm mediul de afaceri și de a valorifica orice oportunitate”- a spus președintele Corneliu Ștefan.
Liviu Mușat, director ADR Sud Muntenia:
„De fiecare dată, începând cu programul 2007-2014, mai pregnant în perioada 2014-2020, dar și mai accentuat în acest program, beneficiile pe care le aducem în Dâmbovița sunt din ce în ce mai însemnate. (…) Noi sperăm ca, potrivit calendarului pe care Ministerul , în trimestrul III să lansăm cele două apeluri de proiecte cu adresabilitate Intreprinderilor Mici și Mijlocii și micro-intreprinderilor. Suma de 220 de milioane de euro pe care o avem la dispoziție în momentul de față este de trei ori mai mare comparativ cu suma pe care am avut-o în programul anterior, deci ne bazăm că această sumă va fi dublată dacă vom avea suficiente proiecte. Vă îndemn pe toți să faceți cât mai multe proiecte, să aveți curajul să vă asumați această inițiativă. Vreau să mulțumesc domnului președinte Corneliu Ștefan pentru organizarea acestui eveniment, vreau să mulțumesc domnului președinte Valentin Calcan pentru implicare.”
Valentin Calcan, președinte Camera de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița:
„Cred că este extrem de important și o să-l rog pe domnul președinte să avem întotdeauna o informare în legătură cu ce proiecte importante se vor derula în Dâmbovița. Pentru că, atunci când vom ști din timp , putem să găsim niște soluții de investiții. Se dezvoltă o infrastructură într-o comună, într-un oraș- este important pentru oamenii de afaceri să poată să-și previzioneze un plan de afaceri, astfel încât investițiile să aibă un sens. Mulțumesc domnului director Liviu Mușat pentru că, pentru prima dată, ADR Sud Muntenia a adus în parteneriat Camerele de comerț și în Comitetul de monitorizare avem un reprezentant al tuturor camerelor de comerț din Regiunea Sud Muntenia, s-a întâmplat ca la vot să câștigăm noi și o avem pe doamna director Ștefania Stroica membru în Comitetul de monitorizare. Ca urmare putem să vă oferim un short-cut informațional, astfel încât să încercăm să ajutăm cât de mult posibil companiile, antreprenorii dâmbovițeni.”
În continuarea evenimentului au fost prezentate oportunitățile de finanțare în Regiunea Sud Muntenia dar și programele naționale pentru IMM-uri în anul 2023. Au fost prezentate în detaliu cele mai noi informații privind Programul Regional Sud Muntenia, respectiv axele destinate susținerii afacerilor private, etapele de urmat și principalele jaloane în perspectiva accesării fondurilor nerambursabile.
„În implementarea Programului Regional Sud Muntenia 2021-2027, operațiunile selectate vor valorifica la maxim contribuția fondurilor europene, ținând cont de principiile orizontale și de criteriile care să asigure neutralitatea climatică și imunizarea la schimbările climatice a investițiilor în infrastructura finanțată. Camera de Comerț , Industrie și Agricultură Dâmbovița susține comunitatea de afaceri în toate demersurile întreprinse, oferind asistență companiilor interesate, în scopul identificării celei mai potrivite surse de finanțare, luând în considerare programele de actualitate și domeniul de interes al beneficiarului”- a concluzionat președintele Valentin Calcan.