Aproape o lună s-au moșmondit liderii coaliției de guvernare până au ajuns să bată palma pe așa-numita „ordonanță a austerității”! Au fost zile întregi de discuții sterile , aparent pentru reducerea cheltuielilor bugetare, pentru că, s-a văzut cu ochiul liber, nici Nicolae Ciucă și nici Marcel Ciolacu nu au avut ca obiectiv ferm tăierea privilegiilor și eliminarea inechităților. În schimb au anunțat că au convenit asupra unei formule, între măsurile anunțate fiind deja „tocita” reducerea cheltuielilor cu bunuri și servicii ale ministerelor, înghețarea angajărilor la stat cu excepția educației și sănătății, precum și reducerea numărului de consilieri.
Începem cu reducerea cu 10% cheltuielile ministerelor la bunuri şi servicii: dacă este așa de ușor de pus în practică nu înseamnă oare că estimările cu aceste cheltuieli au fost cam umflate? Că se cam face luxul prin multe dintre instituțiile publice?
Mai departe, oprirea achizițiilor de autovehicule, mobilier și alte cheltuieli neesențiale! Dacă se poate și fără asemenea achiziții, n-o fi fost oare vorba pe undeva despre o oarecare opulență?
Înghețarea angajărilor la stat, cu excepția sănătății și educației nu este o măsură rea dar vine tardiv, după ce PNL și PSD au făcut în ultimii ani peste 150000 de angajări la stat, cu cheltuieli uriașe cu salariile!
Cât despre limitarea prezenței în maximum două consilii de administrație a unei persoane, este deja o sfidare la adresa plătitorilor de taxe și impozite! Sigur, în prezent sunt șmecheri în câte patru -cinci consilii extrem de mănoase, dar și două este prea mult. De bun simț ar fi fost reducerea ori chiar eliminarea indemnizațiilor, pentru că este anormal și imoral ca membrul unui CA să primească lunar o treime din indemnizația managerului!
„Ordonanța austerității” nu conține un cuvințel cu privire la eliminarea cumulului de pensie cu salariu de la stat, amintind însă vag de reducerea consilierilor demnitarilor, nu și a sinecurilor.
O măsură populistă, care va fi probabil contestată de oficialii UE, se referă la faptul că toate achizițiile de alimente pentru instituțiile publice se vor face de la producători români. Este vorba de hrana din spitale, de programele destinate elevilor în școli, mâncarea pentru bătrânii și copiii instituționalizați, care se asigură în urma unor proceduri clare de achiziții publice, care n-au nimic de-a face cu „principiile lanțului scurt de aprovizionare”, cum încearcă să ne aburească dl. Ciucă!
Una peste alta, s-a estimat că toate aceste măsuri vor aduce o economie la buget de circa cinci miliarde de lei, cam un sfert din „gaura” de care s-a vorbit la sfârșitul lunii martie!
Plus că, și-a amintit ministrul de Finanțe, România are arierate recuperabile de încasat de 25 miliarde și o evaziune fiscală estimată la 12%…