După primele trei zile de grevă generală, reprezentanții profesorilor sunt departe de a ajunge la o înțelegere cu guvernanții, pe marginea revendicărilor salariale. Prim-ministrul Nicolae Ciucă a declarat marți dimineață, în a doua zi de grevă generală în educație, că nu poate satisface cererile sindicatelor deoarece „sunt foarte greu de împlinit” la ora actuală. Ca principal argument, a invocat riscul major al pierderii de fonduri europene odată cu creșterea salariilor, care ar adânci deficitul bugetar.
Prin urmare, liderii federațiilor sindicale din Educație – FSLI, Simion Hăncescu, „Spiru Haret”, Marius Nistor, și „Alma Mater”, Anton Hadăr, au anunțat că greva generală declanșată luni va continua până când Guvernul va veni cu o „soluție acceptabilă”.
Tot ei susțin că ar fi în grevă peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic, cifre destul de greu de verificat și care par cam exagerate de vreme ce avem județe, inclusiv Dâmbovița, în care peste 40% dintre salariați s-au pronunțat clar împotriva protestului.
Oricum, discuțiile guvern-sindicate au început cu stângul, câtă vreme eternii lideri de sindicat manifestă o inflexibilitate nejustificată! Uită că au fost doi ani de pandemie, de acea oroare numită „cursuri online” și, mai grav, lasă impresia că-i doare-n cot de soarta elevilor. Nu luăm sub nicio formă partea politicienilor aflați la putere. Este evident că nu dau randament și sunt depășiți de situație. Există totuși niște acorduri asumate de guverne anterioare pe care România este obligată să le respecte.
Pe de altă parte, se observă deja o schimbare de abordare din partea asociațiilor de părinți! Iulian Cristache, președintele Federației Naționale a Părinților, a declarat că este periculos pentru viitorul copiilor ca această grevă să dureze mai mult de o săptămână: ”Nu are voie nimeni să se joace cu un an din viața elevilor, e dreptul lor să susțină examenele – Evaluarea Națională și Bacalaureatul.”
Mai departe, chiar cu promisiunea că anul școlar nu va fi înghețat și că în situația în care greva se va prelungi două-trei săptămâni „va fi agreat un calendar de amânare a examenelor naționale”, lucrurile nu sunt deloc în regulă. Vorbim despre prelungirea cu aproape o lună a stresului la care sunt supuși elevii și împingerea examenelor și cursurilor până în mijlocul verii. Randamentul va fi minim pe fondul oboselii acumulate în timp și căldurilor infernale. Implicații ar putea fi inclusiv pentru domenii economice, precum turismul dar, indiferent din ce unghi sunt privite lucrurile, elevii sunt primii care au deja de suferit, fără să fie însă cu nimic vinovați!