Aflat în vizită la Washington DC , împreună cu ceilalți reprezentanți ai Parlamentului României, senatorul Titus Corlățean a continuat seria întâlnirilor cu personalități de prim rang din spectrul politic, economic și științific. Un dialog extrem de interesant și util a fost cu Bill Nelson, directorul faimoasei agenții NASA (“National Aeronautics and Space Administration”).
Fost congressman în Camera Reprezentanților și ulterior senator al SUA, a susținut de-a lungul anilor, ca membru al Congresului, politic și legislativ, activitatea acestei agenții spațiale a Statelor Unite. În 1986 a zburat în cadrul celei de-a 24 misiuni a unei navete spațiale americane, în cadrul misiunii navetei Columbia.
„A fost, vă asigur, o discuție extrem de interesantă.Concluzia a fost, pe scurt, că îl așteptăm pe Bill Nelson, Directorul NASA, la București”- a punctat Titus Corlățean.
Prim-vice-președintele PSD Dâmbovița s-a întâlnit și cu Clayton Scott. O discuție foarte importantă, cu impact potențial pentru Dâmbovița, acesta din urmă deținând funcția de Vicepreședinte executiv al companiei americane NuScale Power, la Washington DC.
„NuScale este compania care a dezvoltat noua tehnologie a reactoarelor nucleare modulare și care va construi în România, în județul Dâmbovița, la Doicești, prima centrală nucleară modulară din lume din afara Americii (în SUA există intr-o fază mai avansata de construcție o altă “SMR”), împreună cu Nuclearelectrica și ceilalți parteneri români.
Bazat pe o tehnologie sigură, verificată și aprobată după proceduri extrem de scrupuloase de Guvernul SUA, acest nou tip de reactor va dezvolta o putere de 500 MW și va contribui la obținerea independenței energetice a României! Totodată, strategic vorbind, va transforma România într-un hub regional și va permite, pe baza Parteneriatului Strategic România-SUA, diseminarea acestei noi tehnologii și în alte state europene, pentru diminuarea sau eliminarea dependenței lor energetice față de furnizori “neprietenoși”. Prietenii înțeleg foarte bine despre ce este vorba…
Adăugați și acordul interguvernamental româno-american și finanțarea confirmată de SUA pentru finalizarea faimoaselor unități ale Centralei nucleare de la Cerna-Vodă cu tehnologie compatibilă cu mai vechea, dar sigura tehnologie canadiană Candu, în funcțiune de atâția ani în țară noastră, pentru a avea o parte a imaginii unei Românii nu doar independente energetic, în câțiva ani, dar și furnizor strategic de energie și pentru alte state europene, cum ar fi Republica Moldova, Ucraina sau state din Balcani.
Am avut o discuție foarte bună cu Vicepreședintele executiv Scott, îl așteptăm în România și la Doicești. Va putea vizita și parcul fotovoltaic de 120 ha, recent inaugurat la Șotânga, nu departe de Târgoviște și respectiv Doicești, de primarul PSD Stroe Constantin și Președintele (PSD) Consiliului județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, printr-un parteneriat public privat (un proiect de peste 100 milioane euro), care va dezvolta o putere de 80 MW și care va putea alimenta prin “energie verde” și viitoarea centrală nucleară modulară de la Doicești”- a mai transmis președintele Comisiei de politică externă a Senatului.