Inspectorii Direcției Sanitare Veterinare Dâmboviţa au controlat în luna ianuarie unitățile care procesează, depozitează și valorifică produse de origine nonanimală (fabrici de prelucrare și conservare legume și fructe, unități de fabricare /obținere pâine, specialități și produse de panificație, depozite de legume și fructe, unități de vânzare cu amănuntul). Verificările amănunțite au evidențiat o serie de deficiențe, începând cu încălcarea normelor sanitare veterinare şi pentru siguranța alimentelor privind demonstrarea trasabilității produselor de origine nonanimală și deficiențe de structură la spațiile de lucru și depăzitare (pereţi exfoliați și neigienizați, pavimente deteriorate și murdare, ferestre neigienizate și fără ecrane de protecție împotriva vectorilor, plafoane nefinisate etc.).
Probleme au fost vizavi de depozitarea necorespunzătoare a materiilor prime, neefectuarea operațiunilor de DDD în condițiile legislației specifice domeniului alimentar, neconformităţi privind întreținerea și igiena echipamentului de protecție sanitară a personalului muncitor.
Dr. Sandu Tolea, directorul DSVSA Dâmbovița, a nominalizat printre deficiențe și
suprafețe de lucru neigienizate, etichetare necorespunzătoare. vestiare și grupuri sanitare neigienizate.
„Au fost dispuse măsuri și recomandări pentru remedierea acestora şi s-au aplicat un număr de 34 de sancțiuni contravenționale în valoare totală de 288.800 de lei. A fost distrusă o cantitate de 12,5 kg de produse de origine nonanimală (mix salată, pastă de tomate, anason, bază mâncare de legume), ca urmare a faptului că s-au identificat ca fiind expirate și cu ambalaje deteriorate.
În timpul controalelor efectuate s-au prelevat probe pentru efectuarea de analize de laborator, conform procedurilor şi instrucțiunilor din Programul de supraveghere şi control, urmărindu-se conformitatea produselor alimentare, încadrarea calității acestora în limitele maxime admise, privind prezența de reziduuri de pesticide, contaminanţi şi alte substanţe interzise în alimente. Totodată, s-au prelevat probe de pe suprafețe/ustensile de lucru în unitățile de industrie alimentară, în vederea verificării conformității în ceea ce privește respectarea criteriilor microbiologice”, ne informează directorul DSVSA Dâmbovița – dr. Sandu Tolea.