Comuna Potlogi continuă să se dezvolte armonios și unitar, cu obiective de investiții în toate satele, iar viceprimarul Viorel Drăghici confirmă cu fiecare zi că merită să fie viitorul primar ales al prosperei unități administrativ-teritoriale din sud-vestul județului. A preluat atribuțiile de primar într-un moment dureros și dificil în același timp, după decesul regretatului Nicolae Catrina, și a reușit să se ridice la înălțimea așteptărilor. Continuă proiectele pe care le-au început împreună și a inițiat la rândul său investiții care conferă un plus de confort în comuna încărcată de istorie.
Am ajuns de curând la Potlogi, mai exact în zona centrului civic, amenajat cochet și foarte curat, în dimineața unei zile lucrătoare. O primă constatare a fost că parcarea din fața Complexului Muzeal Brâncovenesc era plină de mașini, plus un autocar cu număr de București și două microbuze școlare. Un semn clar că lucrurile se mișcă în direcția bună, că apar beneficiile pe urma proiectului de reabilitare a vestigiilor domnești. Comuna își redobândește un statut meritat iar administrația publică își face cu prisosință datoria și din acest punct de vedere. Centrul civic a fost redesenat , este realizat cu gust, impresia fiind deosebită!
Intrăm în sediul Primăriei, cu arhitectură inspirată de-asemenea din stilul brâncovenesc, modern și funcțional în același timp. Discuția cu viceprimarul Viorel Drăghici reconfirmă faptul că administrarea unei asemenea localități nu este la îndemâna oricui. Sunt multe probleme de rezolvat pe toate palierele:
„Vorbim despre PNDL II, unde avem la Românești Școala Gimnazială cu suprafața construită de 2500 de metri pătrați. Mai avem însă nevoie de bani ca să finalizăm proiectul, întrucât au apărut lucrări neprevăzute în proiectul inițial. A trebuit să turnăm din nou primul plafon și să facem anumite intervenții pentru structura de rezistență. Nu ne permitem să susținem de la bugetul local o sumă de peste trei milioane de lei, pe care nu a prevăzut-o nimeni în momentul în care s-a făcut proiectarea. Modificările le-au făcut experții proiectantului și am optat pentru continuarea lucrărilor de extindere a școlii, pentru că este o necesitate în satul Românești, acolo unde avem 860 de copii. La momentul acesta suntem cu execuția în stadiu destul de avansat. Se montează gresia, faianța și instalațiile la grupurile sanitare. Dacă vom avea suma necesară de la Ministerul Dezvoltării, în toamnă copii vor învăța în noua școală. Pe total, investiția se ridică la 12 milioane de lei.”
Ne mai spune Viorel Drăghici că școala va avea zece clase , laboratoare , bibliotecă. Vor fi niște săli de clasă generoase. Chiar dacă la momentul acesta sunt în Românești trei grădinițe și un corp de clădire cu șase săli de clasă, construit cu ani în urmă de Consiliul Local, toate aceste clădiri sunt insuficiente.
„Tot în Românești, unde am dat în folosință toamna trecută o grădiniță și 21 de case sociale, este în lucru extinderea rețelei de gaze naturale. Practic va fi racordat un cartier nou, cu 250 de case ridicate în ultimii ani. Noi am dat tinerilor loturi de teren cu titlu gratuit iar ei au rămas în comună și au ridicat case. În sprijinul familiilor tinere de acolo am finalizat documentația pentru o creșă, care va fi construită prin Compania Națională de Investiții.
În toată comuna este finanțată lucrarea de extindere- unde este cazul – și înființare rețele de apă și canalizare și așteptăm din zi în zi să înceapă lucrările. Vom avea apă și canalizare în satele Potlogi (ce a mai rămas de racordat, pentru că în 80% din localitate avem rețele), vom avea canalizare în satul Românești iar în Vlăsceni și Pitaru vom avea prin acest proiect rețele de apă. Canalizarea va fi făcută printr-un proiect finanțat prin Programul Anghel Saligny. Toate aceste lucrări de apă și canalizare se ridică la 100 de milioane de lei, echivalentul a 20 de milioane de euro.”
Un alt proiect mare și foarte util, pentru care a fost aprobată finanțare de nouă milioane de lei, tot prin Programul Anghel Saligny, este al centurii rutiere ocolitoare, obiectiv care va decongestiona traficul și va reduce circulația mașinilor grele prin centrul comunei. Centura rutieră pleacă din satul Românești și ajunge în DJ 711 A și va asigura traficul din sat spre DN 7. Cealaltă bretea va pleca din DC 401A-limită Județul Giurgiu și va ajunge în DJ711 A, făcând legătura cu autostrada. Cele două tronsoane au împreună 8,5 km lungime.
Administrația publică din Potlogi a obținut finanțare și pentru proiectul de construire a pistelor pentru biciclete, prin PNRR. Pistele vor fi amenajate între Vlăsceni și Pitaru. Mai exact între Biserica Adormirea Maicii Domnului, complet reabilitată și restaurată printr-un proiect european de 1,5 milioane de euro, și căminul cultural de la Vlăsceni, dar numai după ce vor fi amenajate rețelele de apă și canalizare, cu mențiunea că racordurile gospodăriilor vor fi gratuite.
Dorința viceprimarului Viorel Drăghici este ca, în jurul datei de 15 mai, să fie inaugurat Centrul de zi pentru persoanele vârstnice. Este un obiectiv finanțat din fonduri europene prin Programul Operațional Regional și cofinanțat de la bugetul local. Construcția a început pe 1 iulie 2023 și în mai puțin de un an avem o clădire modernă în locul unui fost dispensar care a fost reabilitat și extins. Centrul va dispune de toate facilitățile și va fi asigurată inclusiv asistență medicală.
Vor urma și alte lucrări în localitatea în care administrația publică locală reușește să îmbine armonios istoria cu modernismul. Sunt în curs lucrări de modernizare pe DJ 711 A, în satul Potlogi, unde sunt amenajate trotuarele și betonate rigolele, proiect finanțat prin Programul Județean de Dezvoltare Locală, inițiat de președintele Corneliu Ștefan. Au fost pavate cu piatră cubică două străzi care formează practic un inel în jurul centrului istoric. Edilul vorbește la superlativ despre colaborarea cu Consiliul Județean Dâmbovița și este convins că vor urma și alte proiecte în asociere pentru că, așa cum ne spune „mai avem de făcut multe lucruri frumoase în comună.”