Ați auzit de bazinul legumicol Pietrari !? Nici noi, până mai acum câteva zile, când subiectul a fost adus în discuție de Mihai Istrate, un om care știe și politică dar și agricultură! Bomba a fost lansată într-o conferință de presă cu caracter politic și vine să ilustreze perfect zicala „A SEMNAT CA PRIMARUL”!
Totul a plecat de la nenorocirea care s-a abătut chiar a doua Zi de Paști, spre seară, când grindina a făcut prăpăd la Pietrari, fiind afectate inclusiv livezi din Bărbulețu și Voinești. Un episod meteo extrem, care a readus în prim plan necesitatea instalării de sisteme de protecție antigrindină în bazinul pomicol al Văii Dâmboviței, subiect aflat pe ordinea de zi a ședinței Comisiei de Dialog Social, care a avut loc cu puțin înaintea Sărbătorilor Pascale. Până se va întâmpla „minunea”, nu ne rămâne decât să consemnăm tonele de ridicol cu care s-au acoperit membrii comisiei de specialitate însărcinată să evalueze gradul de calamitare a culturilor agricole și să încheie documentele de constatare.
Vorbim de reprezentanți de la Primăria Pietrari, Direcția Județeană pentru Agricultură și ISU, care au pus pe hârtie, și au întărit cu propriile semnături că grindina a distrus 20 de hectare cultivate cu legume, repetăm, la Pietrari! În nota de constatare a mai fost menționat că au fost distruse și 40 de hectare de porumb și 600 de hectare de pomi fructiferi.
Mihai Istrate, vicepreședinte PSD și consultant pe probleme agricole: „De unde? Păi, ne batem joc? 20 de hectare cultivate cu legume nu sunt pe toată Valea Dâmboviței. Nu poți să te faci de râs și să spui că la Pietrari au fost 20 de hectare de legume calamitate. Pe mine nu mă interesează cine a făcut parte din comisie, pe mine mă doare că ne batem joc. Vina ar fi în mare parte a primarului, că el este administratorul localității. El ar trebui să știe ce culturi există în comună și pe ce suprafețe.”
Are perfectă dreptate iar declarația sa a fost cât se poate de civilizată și blândă în condițiile date. Evident că primarul de la Pietrari ar fi trebuit să știe că două brazde de ceapă pe gospodărie și câteva fire de tomate, adunate casă cu casă nu dau 20 de hectare nici dacă trece hotarul în Argeș, la Cetățeni! Curios este și unde au văzut membrii comisiei atâtea legume distruse de piatră! Poate prin alte părți și cu alte ocazii…
În ce ne privește, exprimăm opinia că este cazul să se termine cu asemenea raportări fanteziste, care nu au nimic în comun cu realitatea. Nu excludem nici tentația de a ajuta anumiți „legumicultori” să primească ceva despăgubiri necuvenite. Oricum se impune ca cineva să meargă , să dea cu mopu’ în urma comisiei de specialitate care a văzut cai verzi pe pereți la Pietrari!