O femeie în vârstă de 53 de ani, dintr-o localitate rurală, a fost internată de urgență în cadrul Secției de Boli Infecțioase a Spitalului Județean de Urgență Târgoviște, după ce a prezentat simptome severe, specifice unei intoxicații alimentare grave.
Potrivit personalului medical, pacienta a acuzat inițial greață, vărsături și dureri abdominale intense, simptome apărute la aproximativ 12 ore după consumul de carne de porc preparată sub forma de conservă în propria gospodărie.
În scurt timp, starea femeii s-a agravat (la aproximativ 24 de ore de la debutul primelor simptome), aceasta dezvoltând vedere încețoșată, diplopie (vedere dublă), slăbiciune musculară și dificultăți la înghițire – semne neurologice caracteristice botulismului, o afecțiune rară, dar extrem de periculoasă, cauzată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum.
Suspiciunea de botulism a fost ridicată rapid de medicii infecționiști, pe baza simptomatologiei, cât și a contextului epidemiologic. Pacienta a fost tratată cu ser antibotulinic polivalent.